TURER VILLBLOMSTENES DAG 17. juni 2018

Villblomstenes dag arrangeres samtidig i alle de nordiske landene. Bli med botanikere og dyktige amatører fra de lokale botaniske foreningene på tur og lær om plantene i ditt nærmiljø. Alle turene er gratis å være med på og varer i 1 ½ til 3 timer. Ta gjerne med litt mat og drikke og sitteunderlag til en liten felles rast til slutt. Blyant og notatblokk kan også være lurt, men noe materiell blir utdelt på turen. Velkommen til blomstervandring!

Turer i Oslo

Hovedøya

kl 11:00:00
Oppmøte på brygga på Hovedøya kl. 11.00 (båt fra Rådhuskaia 10.45)
Turleder: Kristina Bjureke
Telefon: 952 00 804

Følg med på tur til vakre Hovedøya og vær med på å feire Villblomstenes dag. Rundt om i hele Skandinavia arrangeres blomstervandringer denne søndagen. Arrangementet er gratis og krever ingen påmelding. Ev. båtbillett betales av hver enkelt. Ta gjerne med niste! Vi møtes på brygga på Hovedøya. Turen gjennomføres uansett vær. Blomsterprakten på Hovedøya og de andre øyene i indre Oslofjord er unik. Hovedøya har en meget spesiell flora og mange planter klarer seg på Hovedøya, men ikke lenger nord. Øya har milde vintre, og Oslofjorden og åsene rundt fungerer som et slags drivhus. På øyene i indre Oslofjord er det spesielt tørt og varmt om sommeren - derfor må mange planter tåle tørke, som for eksempel smørbukk og hvitbergknapp. Flere av plantene du finner på Hovedøya trenger kalkrik jord for å trives. Det er det rikelig av på øyene, men ikke i Nordmarka og Østmarka. På den kalkrike berggrunnen finner vi en rikdom av arter, og juni måned er en fin tid å besøke øyene på. Vi vil se på både vanlige og sjeldne arter og snakke om hva som er karakteristisk for vegetasjonen på øyene. Ved denne tiden kan vi se Oslos fylkesblomst bakkekløver i full blomst. Hvis våren har vært kjølig vil det også være en flott tid for dragehode. På de åpne engene på grunnlendt kalkmark vokser bakketimian, bergmynte (oregano), knollmjødurt, rundskolm, nakkebær, vill-løk og mange andre arter. I løpet av turen vil vi diskutere områdene som er beitemark og slåttemark. Turleder vil også informere om skjøtselen av øya og om den brokete historien øya har hatt de siste 900 årene.
 

Romsås

kl 12:00:00
Oppmøte ved Romsås kirke kl. 12.00
Turleder: Gunnar Klevjer
Telefon: 917 69 307

Blomstervandring med vekt på nyttevekster i Svartberg naturreservat, som ansees som en botanisk hot-spot. Det blir servering av mjødurt-te etter endt vandring.
 

Maridalen - Blomstergudstjeneste

kl 12:00:00
Oppmøte ved kirkeruinene i Maridalen kl. 12.00
Turleder: Gunnar Aksel Bjune
Telefon: 45213033
Varighet: 2-2,5 timer
Blomstergudstjeneste i Maridalen kirke søndag 17. juni i anledning villblomstens dag. Vi starter på kirkebakken kl 11.00. Den er ei gammal slåtteng. Finner vi marinøkkel i år? Den skal finnes her. Hvor mange nattfioler blomster her i år? Hvorfor i all verden vokser det fjellsvingel her? Så går vi inn til gudstjeneste og pynter med markblomster. Etter gudstjenesten kan en nyte matpakka på kirkebakken, eller følge med på vandring langs åkerkanten, over myr full av hanekam, åpne bakkekammer med beiteflora og til Kirkebyhagan med solblom. Har den rukket å komme i blomst i år? Alle velkommen! Ta med matpakka og drikke. Turen etter gudstjenesten varer 2 til 2,5 timer. Turen går på skogsbilvei og skogssti. Lengden er ca 2 km. Lett terreng. Buss 51 går til Maridalen fra Nydalen. Det er parkeringsmuligheter ved kirken.